[...] oni w 2-3. Osoby mające mniej tkanki tłuszczowej, intensywnie trenujące i często spacerujące, mogą odżywiać się produktami wysokoenergetycznymi i nie są przy tym narażone na ryzyko utuczenia. Z drugiej strony, można chudnąć żywiąc się w McDonald’s (dostarczając np. 1700-2000 kcal dziennie przy zapotrzebowaniu wynoszącym 2400-2600 kcal). [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] (TMA). TMA trafia do wątroby, po utlenieniu powstaje TMAO. W ostatnich 3 latach pojawiły się doniesienia, że wzrost stężenia w osoczu TMAO jest związany z większym ryzykiem incydentów sercowo-naczyniowych, a własne badania eksperymentalne wskazują, że TMAO może nasilać działanie angiotesnyny II (Ang II). Wg David Spence'a, poziomy TMAO [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Ludzie od lat starają się znaleźć jak najbardziej efektywny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Każdego roku powstaje kilka modnych diet, które mają nam zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej oraz kształtowanie ładnej sylwetki. Wiele z tych diet bardzo szybko upada i okazuje się, że nie były warte wysiłku. W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie [...]
[...] też zbyt duże spożycie protein, co wynika z produkcji kwasu mlekowego, do którego dochodzi w trakcie przemiany białek w energię. Jeżeli zgromadzi się on w stawach, istnieje ryzyko powstania stanów zapalnych. Spożywając więcej białka, niż potrzebujesz, narażasz się także na pogorszone funkcjonowanie wątroby i nerek, które stają się zbyt mocno [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] ten minerał odgrywa bardzo ważną rolę dla naszego zdrowia. Zwiększa energię, wzmacnia układ odpornościowy, kontroluje poziom cukru we krwi i w przypadku diety keto zmniejsza ryzyko wystąpienia skurczów mięśni, które mogą się pojawiać na początku jej stosowania. Witamina D – nie tylko osoby stosujące dietę ketogeniczną mogą mieć jej niedobory. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] sztangi za głowę połączonego z wyciskaniem. To przesądziło o zakończeniu przez niego kariery kulturystycznej. Warto pamiętać, iż większość środków anabolicznych zwiększa ryzyko odniesienia kontuzji, szczególnie jeśli w ciągu kilku tygodni znacząco zwiększamy ciężar roboczy. Podsumowanie Trening mężczyzny po czterdziestce może być prowadzony [...]
[...] kwasicę ketonową, głodzenie, niewydolność nerek, nerkową kwasicę cewkową lub zwiększoną utratę wodorowęglanów przez przewód pokarmowy. Kwasica metaboliczna Charakteryzuje ją spadek pH krwi poniżej 7.35 oraz obniżone stężenia HCO3-. Może być to kwasica ketonowa lub kwasica mleczanowa (w zależności od przyczyny powstania patologii). [...]
[...] wolne od glutenu są wielokrotnie droższe i ubogie w mikroskładniki, błonnik. Ponadto mogą prowadzić do zaburzeń stężenia cukru we krwi, zaburzeń lipidowych i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] które odbijają się negatywnie na zdrowiu. Z drugiej strony uprawiane wyczynowo nowoczesne sporty walki (sztuki walki, które wyewoluowały) wiążą się z dziesiątkami kontuzji i ryzykiem, które ciężko wyeliminować, tak więc trzeba znaleźć złoty środek. Odżywianie Istnieje wiele przekonujących dowodów, że życie przedłuża unikanie dostarczania nadmiaru [...]
[...] obejścia zastoju w treningu ukierunkowanym na budowę masy mięśniowej. Czy świeże soki są zdrowe? Kolejny raz, Jerzy Zięba nie przestaje mnie zdumiewać. Twierdzi, iż sok pasteryzowany jest szkodliwy, gdyż utracił swoje „naturalne właściwości”? Jerzy Zięba: „Oczywiście sok świeży, niepasteryzowany, wyciśnięty w prasie, szczególnie [...]
[...] się na szybsze zasypianie, jak i poprawę głębokości snu. 29. Zbyt niskie cięcie kalorii Podczas redukcji zbyt gwałtowne zejście z kaloriami będzie wpływało na zwiększenie ryzyka utraty tkanki mięśniowej. Kulturyści, którzy przechodzą na redukcję, dość szybko chcą pozbyć się jak największej ilości tkanki tłuszczowej, co powiązane jest ze szybką [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]